Росія припинила поставки нафти в Білорусь

Росія припинила поставки нафти в Білорусь після того, як обидві сторони не змогли переглянути контракт на тлі переговорів про подальше поліпшення економічних зв’язків, повідомляє AP.

Білоруська державна нафтова компанія “Белнафтехім” заявила в п’ятницю, що Москва припинила поставки сирої нафти на нафтопереробні заводи країни до тих пір, поки не будуть складені контракти на цей рік. Два білоруські нафтопереробні заводи працюють на низькому рівні, з запасами минулого року.

Російська нафтова компанія “Транснафта”, яка експлуатує російські газопроводи в Білорусі, підтвердила, що поставки були припинені. Транзит нафти в Європу залишається незмінним, поставки природного газу не порушені.

Білорусь спирається на дешеву енергію і кредити з Росії понад чверть століття. Кремль недавно посилив тиск на свого союзника, підвищивши ціни на енергоносії і зменшивши субсидії. Білорусь повинна прийняти більш тісну економічну інтеграцію, якщо вона хоче продовжувати отримувати енергетичні ресурси за внутрішніми цінами для Росії.

Президент Росії Володимир Путін і Олександр Лукашенко провели два раунди переговорів в грудні, але не змогли прийти до угоди про глибшу інтеграцію і цін на нафту і газ.

Путін заявив, що Росія не готова “субсидувати” енергопостачання без тіснішої економічної інтеграції з Білоруссю, а Лукашенко наполягав на тому, що він не підпише інтеграцію, поки не будуть вирішені проблеми з поставками нафти і газу.

В кінці грудня білоруський лідер поставив уряду завдання шукати альтернативних постачальників нафти.

У Білорусі є побоювання, що економічні суперечки – це змова Росії по поглинанню країни – ці побоювання пов’язані з анексією Кримського півострова Росією в 2014 році і підтримкою сепаратистів на сході України. Лукашенко неодноразово відкидав цю ідею, обіцяючи, що його країна ніколи не стане частиною Росії.