Висока заробітна плата співробітників і ціни на паливо підвищують витрати авіакомпаній

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) у грудні 2017 року відзначила суттєвого підвищення витрат на робочу силу та пальне, що в найближчому майбутньому може стати найбільшою проблемою, особливо після декількох років рекордний прибуток, повідомляє Reuters.

vozdushnyy-transport

У цьому році очікується зростання витрат на паливо до 31% проти 21% в минулому році. Наприклад, в 2013 році, коли ціни на нафту були набагато вище, ніж зараз, витрати на паливо становили 33%, а на зарплати співробітникам доводилося 18% витрат авіакомпаній.

Суть проблеми полягає в тому, що серед ознак глобального дефіциту робітників, як правило, у деяких регіонах також є дефіцит кваліфікованих пілотів в той час, коли йде значне розширення флотів.

«Оскільки авіакомпанії отримують прибуток, працівники вимагають підвищення зарплат, тому це призводить до зростання вартості робочої сили», – сказав в інтерв’ю головний економіст IATA Брайан Пірс.

У минулому році, найбільша бюджетна авіакомпанія Європи Ryanair через брак пілотів була змушена скасувати тисячі рейсів, а в грудні вперше визнати профспілки. Це може чинити тиск і на інших європейських лоукостерів, які будуть підвищувати зарплати своїм співробітникам.

Успіх Ryanair частково зводиться до жорстких переговорів з виробниками та аеропортами, щоб отримати хороші пропозиції на замовлення та зборів. Авіакомпаніям необхідно буде шукати можливості економії. «Найуспішніші управління авіакомпаніями – це ті, які були з високою вартістю з точки зору витрат на кожний день – не тільки з витрат на персонал, але і на літак, збори аеропорту, витрати на розподіл і т. д.», – сказав консультант з авіації Джон Стрікленд.

Джерело: Reuters