Нова Зеландія підвищила мінімальну заробітну плату і збільшила податок на багатих

“Нова Зеландія підвищила мінімальну заробітну плату до 20 доларів на годину і збільшила податок для осіб з найвищим доходом до 39%”, – пише Guardian.

Зміни вступлять в силу в четвер разом з невеликим збільшенням допомоги з безробіття і відпусток через хворобу. За оцінками уряду, підвищення мінімальної заробітної плати – на 1,14 долара на годину – охопить до 175 000 робочих і збільшить заробітну плату в загальному на 216 мільйонів доларів.

Нова найвища податкова ставка торкнеться всіх, хто заробляє більше 180 000 доларів на рік, що становить близько 2% новозеландців. За оцінками уряду, в цьому році податок принесе додатковий дохід в розмірі 550 мільйонів доларів.

Дані Організації економічного розвитку та співробітництва за 2019 рік показують, що мінімальна заробітна плата в Новій Зеландії входить в п’ятірку найвищих в світі. Під час пандемії багато важливих працівники отримують мінімальну заробітну плату, в тому числі ті, хто працює в аеропортах і на кордоні.

У 2020 році профспілки закликали до збільшення заробітної плати до 22,10 долара за годину для тих, хто перебуває на передовій.

Прем’єр-міністр Джасінда Ардерн оголосила, що виконує передвиборчу обіцянку. Вона пообіцяла зробити ще багато – побудувати більше житла, поліпшити систему охорони здоров’я, інвестувати в освіту, професійну підготовку та можливості працевлаштування.

Країна продовжує боротися з високим рівнем дитячої бідності і високими цінами на житло. Будинки в Окленді – одні з найдорожчих в світі, їх ціни приблизно в 11 разів перевищують середній дохід.

Уряд під керівництвом Ардерн поступово збільшував мінімальну заробітну плату за останні чотири роки, піднявши її на 4,25 долара з 2017 року. У минулому році Ардерн закликала роботодавців подумати про чотириденний робочий тиждень і більш гнучкий графік роботи.