Майк Пенс відмовився застосувати 25-ту поправку для відсторонення Трампа з поста президента

“Віце-президент США Майк Пенс заявив, що не буде посилатися на 25-ту поправку для зміщення президента Дональда Трампа”, – повідомляє DPA.

Пенс направив спікеру палати представників Ненсі Пелосі лист, в якому назвав це «політичною грою» для демократів, які намагаються використовувати поправку, щоб оголосити Трампа непридатним для участі в президентських виборах.

«Не думаю, що така акція відповідає інтересам нашої країни», – сказав він. «Згідно з конституцією, 25-а поправка не є засобом покарання або узурпації»,- сказав Пенс, додавши, що її використання «створило б жахливий прецедент».

Ця поправка дозволяє віце-президенту і більшості членів кабінету оголосити президента «нездатним» виконувати свої функції. У цій ситуації віце-президент вступає на посаду в.о. президента.

«Минулого тижня я не піддався тиску, щоб використати владу понад ту, яка дана мені конституцією. Я не поступлюся і зараз спробі Палати представників грати в політичні ігри в такий скрутний час», – сказав Пенс.

«Я закликаю вас, а також всіх членів Конгресу уникати дій, які призведуть до подальшого поділу країни», – написав Пенс. Він закликав Пелосі допомогти заспокоїти пристрасті, оскільки Сполучені Штати готуються інавгурації Джо Байдена 20 січня.

Негативна відповідь Пенса швидше за все призведе до того, що демократи сьогодні почнуть розгляд обвинувачувальний висновок, згідно з яким Трамп вчинив «підбурювання до повстання» 6 січня, коли його прихильники вторглися до Капітолію.