Кінець сигарет? Нова Зеландія створює покоління, вільне від тютюнового диму

“Нова Зеландія виступила з новими пропозиціями щодо заборони куріння, які охоплять наступне покоління і наблизять мету країни без сигарет з 2025 року”,- пише Guardian.

Плани включають поступове підвищення встановленого законом віку для куріння, продовження заборони на продаж сигарет і тютюнових виробів особам, які народилися після 2004 року, що означає, що куріння фактично стає незаконним для цього покоління.

Обговорюються також значне зниження рівнів нікотину в дозволених тютюнових виробах, заборона на фільтри, введення мінімальної ціни на сигарети і обмеження місць, де можна продавати сигарети і тютюнові вироби.

«Нам потрібен новий підхід»,- сказала д-р Айша Віра з уряду країни. За її словами, близько 4500 новозеландців помирають щороку від сигарет.

Ці пропозиції були схвалені низкою організацій охорони здоров’я.

Але в той же час плани зазнали критики за потенційно непередбачені наслідки, включаючи ризик банкрутства власників невеликих магазинів і ймовірність розширення чорного ринку тютюнових виробів. Уряд визнає ці ризики.

Права політична партія ACT попередила, що зниження вмісту нікотину в сигаретах може змусити курців купувати і курити більше.

Плани також викликали питання про те, в якій мірі уряд повинен втручатися в життя людей.

Сигарети є причиною кожної четвертої смерті від раку в Новій Зеландії. Щодня курять близько півмільйона жителів країни.