США розгорнуть додаткові ракети “Патріот” на Близькому Сході

«Сполучені Штати не шукають конфлікту з Іраном, але ми готові захищати американські інтереси в регіоні»,- заявив офіційний представник Пентагону, оголосивши, що США розгорнуть додаткові ракети «Патріот» на Близькому Сході, а також пілотовані і безпілотні літаки-розвідники.
Побоювання протистояння між Іраном і США посилилися після нападів на минулому тижні на двох танкерів – японського і норвезького – в затоці Омана. Вашингтон звинувачує в цьому Тегеран. Іран заперечує ці звинувачення.
У понеділок міністр оборони США Патрік Шанахан заявив, що США відправлять ще 1000 солдатів на Близький Схід в «оборонних цілях». Він послався на загрозу з боку Ірану.
«Цей крок спрямований на те, щоб забезпечити безпеку і здоров’я наших військовослужбовців, дислокованих в цьому районі, і захистити наші національні інтереси»,- сказав Шанахан, додавши, що Сполучені Штати не прагнуть вступати в конфлікт з Іраном.
В кінці травня Пентагон оголосив про відправлення 1500 солдатів на Близький Схід. Раніше американці направили групу військових кораблів з авіаносцем “Авраам Лінкольн” на Близький Схід і розгорнули ракетні батареї “Патріот” на суші.
Понад рік тому президент Дональд Трамп розірвав ядерну угоду з Іраном, яка була підписана в 2015 році. У ній говорилося про поступове ослаблення санкцій проти Ірану в обмін на скорочення іранської ядерної програми.
Угода все ще виконується європейськими союзниками Сполучених Штатів. Однак у понеділок Іран оголосив, що протягом десяти днів він перевищить межі запасів низькозбагаченого урану, визначені цією угодою. Як відзначають експерти, фактично це означає розрив угоди.

У травні Іран призупинив виконання певних зобов’язань за угодою, що стало відповіддю на розірвання угоди США з подальшим відновленням ними економічних санкцій.
Іран оголосив в травні, що, якщо інші сторони угоди не зроблять кроків щодо захисту своєї економіки від наслідків санкцій США, він відновить збагачення урану протягом 60 днів.