Чорногорія узаконила одностатеві шлюби

“Парламент Чорногорії проголосував за легалізацію одностатевих шлюбів, що робить її першою європейською країною за межами ЄС і Західної Європи, яка офіційно визнає одностатеві шлюби”, – повідомляють інформаційні агентства. Закон був прийнятий 42 з 81 члена парламенту. У липні 2019 року парламент відхилив законопроект.

Чотири депутати від національних меншин, які входять до правлячої коаліції Чорногорії разом з Демократичною партією соціалістів і соціал-демократів, не підтримали закон. Велика частина опозиції теж була проти.

Ухвалення закону віталося керівництвом країни, яке оцінило його, як підтвердження європейських цінностей.

«Чорногорія на крок ближче до приєднання до найбільш розвинених демократій світу. Народжені вільними і рівними у своїй гідності та правах!», – написав президент Міло Джуканович.

ЛГБТ-організації в Чорногорії заявили, що прийняття закону було великою перемогою, і назвали це історичним кроком у боротьбі за права ЛГБТ в Чорногорії.

Посольства США та Великобританії також вітали прийняття закону, як «історичний день для спільноти ЛГБТ в Чорногорії і дуже важливий крок вперед на шляху до рівності і терпимості для всіх».

Країна з населенням близько 620 000 чоловік стала 32-м членом ООН, яка визнала такий тип партнерства між людьми однієї статі.