Парламент Молдови урізав повноваження президента

Молдавські законодавці проголосували за прийняття закону, який обмежує повноваження президента. Це сталося, незважаючи на акцію протесту в столиці Кишиневі, в якій взяли участь 5 тисяч прихильників новообраного проєвропейського президента Майї Санду.

Санду вступить на посаду в кінці грудня і очолить невелику пострадянську державу між Україною та Румунією після несподіваної перемоги на виборах в листопаді над проросійським кандидатом Ігорем Додоном.

Новий закон, зокрема, передасть контроль над службами безпеки від президента парламенту, що Санду і її прихильники бачать в якості засобу зменшення ролі президента на користь законодавчого органу, який підлягає контролю Додоном.

Депутати від опозиції не прийняли участь у голосуванні, скандували в залі: «Ганьба!» і «Геть мафію!», і під час голосування по законопроекту між депутатами відбулися зіткнення.

Парламент також прийняв кілька інших законів, в тому числі один про надання особливого статусу російській мові, а інший – про скасування заборони на трансляцію новин російськими телеканалами.

Молдова ділиться на прихильників зближення з Росією і прихильників європейської інтеграції, зокрема, через зв’язки країни з сусідньою Румунією.