Що відбувається з Кім Чен Ыном?

“Північнокорейський документальний фільм показує схудлого Кім Чен Ына, який зіткнувся з “найбільшими труднощами на сьогодні”, з якими зіткнулася Північна Корея після пандемії коронавірусу та санкцій проти її збройових програм”, – повідомляє Reuters.

110-хвилинний фільм під назвою «Великий рік Перемоги, 2021» відображає низку досягнень країни за рік, включаючи розробку ракет та зусилля щодо подолання пандемії.

Оповідач неодноразово хвалив розглянуті проекти як ознаки «перемоги», досягнутої помітно слабшим Кімом, згідно з попередніми аналогічними документальними фільмами, які використовувалися північнокорейськими державними ЗМІ для створення напівбожественного культу особистості північнокорейського лідера.

Хоча у фільмі докладно не розповідається про труднощі, з якими стикається Північна Корея, ясно, що вона, на відміну від багатої демократичної Південної Кореї, стикається з браком продовольства на тлі санкцій, посухи і повеней, за даними агентств ООН.

Наразі Північна Корея не підтвердила жодного випадку COVID-19, але закрила свої межі. Вона продовжує розвивати свої системи озброєнь на тлі переговорів, що зайшли в глухий кут, про роззброєння країни в обмін на відміну санкцій, накладених на неї ООН і США.

В одній зі сцен фільму Кім намагається спуститися імпровізованими сходами під час відвідування дощового будівництва. «У цьому відео показана країна його матері — він присвятив себе тому, щоб втілювати в життя мрії людей», — з пафосом сказав оповідач.

Хоча у фільмі прямо не згадується втрата ваги північнокорейським лідером, на недавніх фотографіях у державних ЗМІ він, здається, схуд.

У червні державні ЗМІ повідомили, що північнокорейці були «убиті горем», побачивши, як «Кім, що ослабів», вперше з’явився на публіці після майже місячної відсутності.

Міжнародні ЗМІ, спецслужби та експерти уважно стежать за здоров’ям Кіма через велику владу в його руках і водночас невпевненість щодо його можливого наступника.

У фільм також увійшли зображення нового 80-поверхового хмарочоса, а також кадри з оборонної виставки, що відбулася у жовтні минулого року, та попередніх ракетних випробувань.

У грудні Кім оголосив, що правлячій партії вдалося реалізувати п’ятирічний економічний план, який він оприлюднив на початку 2021 року. Проте північнокорейський лідер попередив про майбутню «гігантську боротьбу» цього року, спрямовану на боротьбу з пандемією та економічними труднощами.