ЄС пригрозив Туреччини новими санкціями, якщо Анкара не повернеться за стіл переговорів

“Європейський союз складе список нових санкцій проти Туреччини в кінці вересня, якщо Анкара не повернеться за стіл переговорів для вирішення територіального спору з Грецією і Кіпром”, – заявили середземноморські країни ЄС, запрошені президентом Франції Еммануелем Макроном.

Напруженість у відносинах між ЄС і Туреччиною, членом НАТО, загострилася після того, як Анкара відправила дослідницьке судно, щоб змалювати можливі перспективи буріння нафтових і газових свердловин в різних частинах Східного Середземномор’я, на територіях, на які претендують, як Греція, так і Кіпр.

Сім членів Середземноморського басейну заявили в спільній заяві, що вони підтвердили свою «повну підтримку і солідарність з Кіпром і Грецією перед обличчям неодноразових порушень їх суверенітету, а також конфронтаційних дій з боку Туреччини».

«Ми підтверджуємо, що за відсутності прогресу в діалозі Туреччини, і якщо Анкара не припинить свою однобічну діяльність, ЄС готовий розробити список додаткових обмежувальних заходів, які можуть бути обговорені в Європейській раді 24-25 вересня».

Під час прес-конференції в кінці саміту президент Франції Еммануель Макрон заявив, що кращим варіантом, як і раніше є відновлення діалогу з Туреччиною. «Ми не наївні, але ми хочемо знову сумлінно вести такий діалог», – сказав він.

Разом з Макроном прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс сказав, що у Анкари ще є час для завершення дослідної діяльності в непошкоджених морських районах до саміту ЄС, який відбудеться в кінці цього місяця.

«Ми попередимо спробу Туреччини розділити Європу», – сказав він, додавши, що Греція виконує свій обов’язок по захисту кордонів ЄС і чекає взамін європейської солідарності.

“МЗС Туреччини відреагував на заяви президента Франції Еммануеля Макрона і заявив, що «ці заяви є лише відображенням особистої слабкості і відчаю Макрона»,  повідомляє агентство Anadolu.

“Президент Франції Макрон, слідуючи давньому колоніального рефлексу, знову зробив зарозумілі заяви і спробував дати повчальні уроки”, – йдеться в заяві, додаючи, що «минув час, коли Франція могла робити в світі все, що захоче».

Анатолійське агентство повідомило, що в заяві підкреслюється, що «Макрон не та людина, яка може визначати морські кордони в Середземному морі.