Американського журналіста засуджено до 11 років в’язниці в М’янмі

“Військовий суд М’янми засудив американського журналіста Денні Фенстера до 11 років ув’язнення”, – повідомляє ВВС.

Фенстера було визнано винним у порушенні імміграційного законодавства та заохоченні розбіжностей з військовими. Раніше цього тижня йому було пред’явлено ще два звинувачення у підбурюванні до заколоту та тероризму, максимальне покарання за які – довічне ув’язнення.

Суд за новими звинуваченнями розпочнеться 16 листопада.

37-річного Фенстера, головного редактора журналу Frontier Myanmar, затримали в міжнародному аеропорту Янгона в травні. Він один із десятків місцевих журналістів, заарештованих після військового перевороту у лютому. Фенстер раніше працював на незалежний сайт новин Myanmar Now, який критикував військових після перевороту.

«Усі звинувачення ґрунтуються на твердженні, що він працював на заборонені засоби масової інформації Myanmar Now. Денні пішов з Myanmar Now у липні 2020 року і приєднався до Frontier наступного місяця, тому під час його арешту у травні 2021 року». Він працював з Frontier більш ніж дев’ять місяців. Немає абсолютно жодних підстав для засудження Денні за цими звинуваченнями», – написав Frontier у М’янмі.

США вимагають звільнення свого громадянина, але поки що безуспішно. У заяві перед винесенням вироку Держдепартамент країни зазначив, що «глибоко несправедливий характер затримання Денні є очевидним для всього світу».

Військові у М’янмі прийшли до влади у лютому після поразки на виборах правлячої Національної ліги за демократію.

Вони кажуть, що вони не мали іншого вибору, окрім як організувати переворот через широко поширені фальсифікації під час голосування. Проте, виборча комісія країни заявила, що доказів на підтримку звинувачень немає.

Переворот викликав масові демонстрації мирних жителів по всій країні, які були розігнані жорстокими діями. Щонайменше 1178 людей було вбито і 7355 заарештовано за звинуваченням у інакодумстві. Близько 80 місцевих журналістів також було затримано за висвітлення подій.