Байден оголосив Росію загрозою миру після засідання Ради безпеки ООН

“Сьогодні у Раді Безпеки ООН Сполучені Штати докладно представили весь характер російської загрози суверенітету та територіальній цілісності України”, – заявив президент Джо Байден після зустрічі в Білому домі.

«Ми роз’яснили міжнародній спільноті всі наслідки цієї загрози — не лише для України, а й для основних засад Статуту ООН та сучасного міжнародного порядку».

Якщо Росія щира «у вирішенні відповідних проблем безпеки через діалог, Сполучені Штати та наші союзники та партнери продовжуватимуть діяти сумлінно. Якщо натомість Росія вирішить відмовитися від дипломатії та напасти на Україну, Росія нестиме відповідальність і зіткнеться важкими наслідками».

«Сполучені Штати, наші союзники та партнери продовжують готуватися до кожного сценарію».

«Світ повинен знати про дії, якими Росія загрожує, і бути готовим відповісти на ризики, які ці дії є для всіх нас. Сьогоднішнє засідання Ради Безпеки є важливим кроком в об’єднанні світу, щоб говорити єдиним голосом: відмова від використання сили, заклик до військової деескалації, підтримка дипломатії як найкращого шляху вперед і відповідальність кожної держави-члена утримуватися від військової агресії проти своїх сусідів».

“Вашингтон стверджує, що Москва висловила готовність вжити військових дій проти Києва, якщо її вимоги не будуть виконані”, – заявила постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, виступаючи на засіданні Ради безпеки щодо ситуації навколо України.

«Росія нещодавно пригрозила військовими діями, якщо її вимоги не будуть виконані. Якщо Росія розпочне вторгнення в Україну, ніхто з нас не може сказати, що ми цього не очікували. Наслідки будуть жахливими», – сказала вона.

За її словами, Вашингтон не хоче розпочинати збройне протистояння за Україну, але готовий дати рішучу відповідь у разі загострення ситуації. “Ми шукаємо світу. Ми шукаємо діалогу. Ми не хочемо конфронтації, але діятимемо рішуче, швидко і згуртовано, якщо Росія вторгнеться в Україну”, – сказала дипломат.