Прикордонні муніципалітети Люксембургу протестують проти рішення Німеччини закрити кордон до 15 травня

Прикордонні муніципалітети Люксембургу проти рішення Берліна продовжити закриття німецького кордону до 15 травня в рамках боротьби з новим коронавірусом.

Мер Шенгену Мішель Глоден каже, що він “не розуміє рішення, оголошене вчора міністром внутрішніх справ Німеччини Хорстом Зеєхофером, про продовження закриття кордону ще на один тиждень, оскільки європейські країни поступово послаблюють свої обмеження”.

Сьогодні міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн закликав Німеччину відмовитися від прикордонного контролю і поступово відновити дію Шенгенської угоди, яка, за його словами, є «одним з найбільших досягнень європейської інтеграції».

Цього року Люксембург відзначає 25 років з моменту створення Шенгенської зони і 35 років з моменту підписання первинної Угоди про вільне пересування між шістьма країнами-засновниками ЄС – Францією, Німеччиною, Італією, Бельгією, Нідерландами і Люксембургом.

«Віруси перемагають вчені і лікарі, а не поліцейські перевірки»,- сказав колишній держсекретар Люксембургу із закордонних справ Роберт Геббельс, який підписав Шенгенську угоду в червні 1985 року в однойменному місті, розташованому уздовж кордонів Люксембургу, Німеччини та Франції.