Ще двоє білоруських спортсменів відмовилися повертатися до Білорусі

“Ще двоє спортсменів з Білорусі відмовилися повертатися на батьківщину – легкоатлетка (семиборство) Яна Максимова і її чоловік, спортсмен Андрій Кравченко”, – повідомляє Deutsche Welle.

Раніше їх співвітчизниця Христина Тімановська, яка прибула до Японії для участі в Олімпійських іграх, попросила політичного притулку в посольстві Польщі в Токіо.

«Після всіх подій в Білорусі у мене немає планів повертатися. У мене є маленька дочка, я не можу ризикувати. Я з тих, хто не може мовчати», – розповіла Максимова, яка зараз перебуває з родиною в Німеччині.

У своєму повідомленні в Instagram вона пояснила, що таке ж рішення прийняв її чоловік Андрій Кравченко – він входить до числа понад 400 спортсменів, які в серпні 2020 року підписали відкритого листа, що засуджує фальсифікацію президентських виборів в Білорусі і насильство влади над мирними демонстрантами. Незабаром після цього його виключили зі збірної Білорусі.

Максимова пояснює, що сподівається, що коли-небудь зможе виступити під прапором суверенної Білорусі в червоному і білому кольорах. Він був скасований як державний прапор Олександром Лукашенко і замінений червоно-зеленим прапором радянської епохи. Біло-червоно-білий прапор став символом боротьби з режимом Лукашенка.