Третя жертва коронавірусу в Сербії. Країна змінює свій підхід до боротьби з хворобою

Сербія змінює свій підхід до боротьби з коронавірусом після того, як 60-річна жінка стала третьою жертвою пандемії, заявив президент Александр Вучич, цитований danas daily.

Зміна підходу, за порадою китайських фахівців, передбачає пріоритетне лікування пацієнтів з коронавірусом і карантином, а також пацієнтів з легкими симптомами хвороби. Останні дані показують, що в Сербії налічується 249 інфікованих, 27 з яких були зареєстровані в понеділок, і серед них є медичні працівники в Валево. Вучич сказав, що масові тести почнуться в найближчі два дні, але поки комендантську годину продовжено не буде.

“Нам краще йти в атаку, ніж дозволити коронавірусу злегка з’їсти наше тіло”, – сказав президент.

Ми не зацікавлені в “Іграх престолів” Приштини, – заявили «Політико» в канцелярії уряду Сербії в Косово. За словами представника Сербії, замість того, щоб брати участь у поході поштою, косовським політикам слід хоча б трохи подбати про коронавірус, перш ніж ставити під загрозу людські життя, коментуючи нову політичну кризу в Косово, де в розпал епідемії очікується падіння уряду.

“У такі непрості часи недоречно, що наші співвітчизники в Косово також не шкодували витрачати енергію на тронні ігри природи”, – додав він.

Також наголошується, що навіть якби Приштина повністю скасувала стовідсоткове мито на Сербські товари, це не мало б ніякого ефекту в даний час через закриття кордону. Він повторює, що Сербія буде і надалі піклуватися про здоров’я, безпеку і постачання своїх громадян в Косово.

Газета зазначає, що в Косово зареєстровано 33 випадки коронавірусу, але жоден з них не знаходиться в північних районах або анклавах, населених сербами.

“Політико” вказує на те, що через брак борошна та інших основних продуктів харчування в північній частині Косово, Сербський офіс в Косово почав акцію поставок, незважаючи на офіційно встановлені бар’єри.

Для середовища лідера опозиційного Союзу Сербії Драгана Джіласа політика важливіша за життя людей, і вони закликають до протестів у розпал епідемії. Після того, як співробітник Джіласа твітував “скандальний заклик” до людей протестувати, а керівництво і опозиція були одностайні в тому, що це було недоречно під час пандемії.

“Ганьба! Заклик людей виходити на вулицю доводить його дурість і дурість того, хто змусив його це зробити”, – заявив газеті представник опозиційної Демократичної партії Радослав Міложич.

Видання “Блік” повідомляє, що новий спеціальний представник Європейського Союзу з діалогу між Белградом і Пріштіною, і, можливо, Західні Балкани, як очікується, вступить на посаду в квітні. Згідно з дипломатичними джерелами, процедури його призначення повинні бути завершені до кінця березня. Поки невідомо, якими повноваженнями буде володіти Спеціальний представник на Західних Балканах, окрім як посередником у діалозі між Сербією і Косово. Як зазначає “Блік”, в рамках заходів по боротьбі з поширенням коронавірусу процедура призначення спеціального представника, а також багато інших рішень ЄС будуть прийняті в письмовому вигляді.