У Конго заживо спалили вісім обвинувачених у чаклунстві жінок

“У Конго 8 жінок були спалені заживо після того, як їх звинуватили в тому, що вони відьми”, – повідомляє The Guardian. Уточнюється, що це сталося в східній провінції Південне Ківу.

За словами правозахисників, тільки за період з червня по вересень цього року по відношенню до жінок було пред’явлено 324 звинувачення в чаклунстві. Разом з цим почастішали і вбивства жінок, яких називають відьмами.

На думку експертів, зростання цього явища пов’язане з нездатністю держави виконувати свої основні функції – не працюють поліція і судова система.

Згідно з місцевим звичаєм, людей, що займаються чаклунством і потрапляють під визначення відьми, спалюють живцем або лінчують. “Офіційне законодавство це забороняє, однак кількість таких випадків не стає менше”, – повідомляють правозахисники.

Полювання на відьом в Конго практикується десятки років. Причому на законодавчому рівні воно, як і, наприклад, звинувачення дітей в одержимості нечистою силою, є кримінальним злочином, але не регулюється належним чином.

Залежно від регіонів статус відьми привласнюють в основному жінкам старше 60 років самопроголошені екстрасенси, пророки та інші особи, які заявляють про свої здібності визначати відьом. Найчастіше вони користуються авторитетом у громадах і селах, тому їх слова що беруться під сумнів.

Недавній сплеск страт відьом в Конго спровокували баджаказі (в основному це жінки) – ті самі помилкові екстрасенси, які, на думку освіченої частини населення, користуються довірливістю громадян і маніпулюють ними, щоб підвищити свою репутацію і домогтися більшого впливу.

Два роки тому понад 11 баджаказі були затримані на шість місяців. Однак їх відпустили після обіцянки змінити професію. Незважаючи на це, деякі з них продовжують «викривати відьом».

За заявою місцевої прокуратури, буде складно знайти винних у вбивствах, оскільки їх приховують лідери місцевих громад.