Хірурги врятували дитину, народжену з серцем поза тілом

“Републіка” повідомляє, що “італійські хірурги в Турині врятували дівчинку, яка народилася з серцем за межами тіла”.

В операції взяли участь п’ять команд з 40 лікарів.

Батьки дитини – італійсько-індійська пара. Вони заздалегідь знали, що щось не так з дитиною, яку виношувала мати, і дізналися, що в лікарні Санта-Анна в Турині працюють одні з небагатьох фахівців у світі, які можуть її врятувати. Серйозний стан дівчинки був виявлений за допомогою останнього УЗД. Потім стало ясно, що вона страждає від дуже рідкісного синдрому, який уражує менш одного з мільйона дітей. При цьому синдромі дитина розвивається в утробі матері без грудини. Ось чому серце дівчини і частину печінки розвивалися поза тілом.

Лікарі називають цей синдром Ectopia Cordis.

На етапі діагностики стану дитини лікарі виявили, що у нього також був великий клубок у горлі, який блокував її дихальні шляхи. Тому на 38-му тижні вагітності лікарі почали виймати дівчинки за допомогою кесаревого розтину, яке проходило в кілька етапів. Спочатку, коли у дитини з’явилася голова, хірурги видалили клубок у горлі, в той час, як дитина продовжував отримувати кисень з плаценти. Потім лікарі інтубувати дитину і тільки потім повністю витягли її з тіла матері. Потім хірурги працювали над серцем і печінкою, які перебували поза тілом, зшиваючи шкіру, щоб органи могли залишатися всередині.

Зараз дівчинка перебуває у відділенні інтенсивної терапії. Тільки коли вона почне набирати вагу, їй знову зроблять операцію по відновленню грудини і повного закриття грудної клітини.

У комплексному втручанні також взяли участь лікарі з інших клінік Турина, в тому числі пластичні хірурги.