Сербія виводить всю свою бронетехніку з кордону з Косово

“Сербія виводить всю свою бронетехніку з кордону з Косово”, – повідомили РТК і N1.

Напруженість у відносинах між двома країнами посилилася після того, як сербська армія розмістила кілька військових машин і літаків біля кордону з Косово, що пов’язано з рішенням уряду Курті виконати угоду про взаємне невизнання номерних знаків.

Міжнародне співтовариство закликало Косово і Сербію послабити напруженість на півночі. Сьогодні в Брюсселі відновився діалог на технічному рівні.

Віце-прем’єр Косово Беснік Біслі після зустрічей в Брюсселі повідомив про деескалацію ситуації. Був підготовлений остаточний проект про реєстраційні номери, який, як очікується, буде схвалений сербською стороною до того, як угоду можна буде назвати остаточною.

Поки що Косово і Сербія домовилися використовувати наклейки замість зміни номерних знаків. Це тимчасово, поки не буде досягнуто постійне рішення для вільного пересування.

Ще один пункт угоди – це зняття барикад і заміна косовської поліції СДК.

«У нас було кілька зустрічей, всі двосторонні, з паном Лайчаком (спецпредставником ЄС), який потім виступав посередником між сторонами. Для нас була ясна мета – домогтися деескалації та підтримувати взаємність з реєстраційними номерами. Поки що ми досягли фінального проекту, який був майже повністю узгоджений. Все, що залишається зробити – це дати сербської стороні остаточну згоду», – сказав віце-прем’єр Косово.