Місто в Конго евакуюють через виверження вулкана

“Уряд Демократичної Республіки Конго запустило план по евакуації жителів міста Гома, розташованого поруч з вулкан Нірагонго, що розпочав виверження”, – повідомив його прес-секретар Патрік Муяя на своїй сторінці в Twitter.

«План по евакуації населення з міста Гома був запущений», – написав він. Муяя додав, що уряд обговорює термінових заходів у зв’язку з виверженням вулкана.

Конголезький вулканолог Даріо Тедескі припустив, що сусіднє місто Гома з населенням 1,5 мільйона чоловік може постраждати від виверження вулкана Нірагонго.

Пізніше він сказав Рейтер, що на горі Нірагонго утворилася тріщина, через яку лава просочилася і рушила на південь, у бік міста. Інший вулканолог, який зараз знаходиться в Гомі, повідомив агентству, що лава вже досягла аеропорту на околиці міста.

Висота вулкана Нірагонго, що входить до складу Альбертинского розлому, становить 3470 м. Завдяки особливому хімічному складу він відомий своєю сверхтекучою лавою. Швидкість руху лави зі схилів вулкана досягає 96 км на годину. Одне з найбільш значних вивержень Нірагонго відбулося в 1977 році, в результаті чого загинуло понад 600 осіб.