Потік мігрантів захлеснув Кіпр

Кіпр хоче, щоб ЄС запровадив санкції проти турецьких авіакомпаній, які перевозять мігрантів до північної окупованої частини острова.

Потоки мігрантів мають африканське походження та вирушають із аеропорту Стамбула, звідки їх нелегально переправляють до аеропорту Ерджан на півночі Кіпру. Потім торговці людьми допомагають нелегальним мігрантам перетнути лінію розділу острова.

Кіпр закликає ЄС включити прикордонні переходи та берегову охорону FRONTEX, щоб більш ефективно контролювати потік мігрантів у країну. Влада Кіпру також звертається за допомогою до Французької імміграційної служби для повернення мігрантів, що прибувають, переважно африканського походження. Нікосія хоче, щоб було проведено переговори між ЄС та Туреччиною з питань імміграції.

Нагадаємо, що на острові проходить «зелена розділова лінія» між офіційно визнаним Кіпром та північною окупованою територією, що самоідентифікує себе як «Республіку Північний Кіпр», визнаною лише Туреччиною. Історичний кіпрський питання простежується з 1960 року, коли було підписано гарантійну угоду, яка стала основою для подальшої анексії північного Кіпру в 1974 Туреччиною.