Санкції США зробили Іран самодостатнім

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї в прямому ефірі на державному телебаченні на початку перського Нового року заявив, що санкції США змусили країну стати самодостатньою, повідомляє Reuters.

Він закликав іранців зберегти єдність.

Зіткнення між Тегераном і Вашингтоном загострилося з 2018 року, коли президент США Дональд Трамп зняв Сполучені Штати з ядерної угоди Тегерана в 2015 році з шістьма країнами і знову ввів санкції проти країни, завдавши шкоди її економіці.

“Іран використовує американські санкції. Він зробив нас самодостатніми у всіх областях”, – сказав Хаменеї, який виглядав здоровим, незважаючи на чутки про те, що він був заражений новим коронавірусом, в результаті якого в Ірані загинуло 1284 людини.

Співробітники, близькі до Хаменеї, спростували чутки.

Санкції США в поєднанні з економічним впливом епідемії коронавірусу глибоко врізалися в економіку Ірану, викликавши цінову спіраль і зниження вартості валюти.

Офіційні особи Ірану звинуватили санкції в тому, що вони перешкоджають зусиллям Тегерана щодо стримування швидкого поширення вірусу по всій країні.

9 березня офіс в Хаменеї оголосив, що його щорічна промова про перський Новий рік в місті Мешхед була скасована, щоб запобігти іншим коронавірусним інфекціям в найбільш ураженій країні Близького Сходу з більш ніж 17 000 інфікованих людей.

“Минулий рік був неспокійним для іранської нації. Це був рік, який почався з повеней і закінчився коронавірусом, але ми подолаємо всі труднощі єдністю”, – підкреслив Хаменеї.

Він назвав новий Іранський рік “роком стимулювання виробництва”.

В окремому посланні до іранського Нового року президент Хасан Рухані сказав, що іранці переможуть спалах єдністю, похваливши лікарів і медсестер за їх мужність у боротьбі з цією хворобою.

“Нашій країні вдалося досягти своїх цілей, незважаючи на труднощі. Іран переможе коронавірус за допомогою єдності”, – сказав Рухані в телевізійному виступі.