Величезна нафтова пляма наближається до Кіпру

Екологічна катастрофа загрожує всьому східному узбережжю Кіпру через величезний розлив нафти, що поширюється з Сирії і наближається до острова. Уряд Нікосії заявив, що стежить за ситуацією і готовий вжити необхідних заходів.

Тільки сьогодні стало відомо про великомасштабне забруднення в Східному Середземномор’ї, а інцидент, що викликав його стався в середині минулого тижня.

Екологічна катастрофа почалася з великого розливу нафти з негерметичного резервуара на електростанції біля берегів Сирії. У бак було заправлено 15 тисяч тонн палива.

Спочатку площа розливу становила 25,5 квадратних кілометрів, а сьогодні, 5 днів потому, за супутниковими знімками площа зараження оцінюється в 1000 квадратних кілометрів.

Вчора вдень нафтова пляма була виявлено приблизно в 20 кілометрах від півострова Карпас на східному краю острова і майже в 80 кілометрах від Фамагусти.

На думку метеорологів, морські течії в цьому районі в найближчі дні будуть сприяти подальшому наближенню розливу до кіпрського узбережжя.

За даними агентства, комп’ютерна модель показує, що нафтова пляма досягне мису Апостолос Андреас завтра ввечері.

Згідно з інформацією і фотографіями з кораблів, що плавають в цьому регіоні, пляма представляє собою тонкий шар рідкого палива, а не товстий шар сирої нафти.

Уряд Кіпру проінформував регіональні влади про загрозу і висловив готовність надати допомогу.