“Російські “миротворці” розстріляли протестувальників в Алмати”, – заявив активіст

“Солдати, які розстріляли протестувальників на центральній площі Алмати, – росіяни, які в’їхали в Казахстан як “миротворці”, – розповів активіст протесту”.

За словами правозахисника Мейрхана Абдуманапова, одного з неформальних лідерів мітингувальників, військові були без документів і говорили лише російською. Він розповів у хронологічному порядку, що сталося 6 січня.

«З дев’ятої ранку до шостої з половиною вечора все було спокійно. Протягом дня до табору мітингувальників почали надходити повідомлення: «Розійтись. До міста прибуло підкріплення: російські війська та підрозділи Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) — білоруси, вірмени та інші, вони будуть застосовувати силу», — заявив активіст.

За словами Абдуманапова, з такими порадами йому дзвонили п’ять людей, і кожен стверджував, що інформація «з достовірних джерел»: «Сьогодні увечері-завтра вранці стрілятимуть у м’ясо».

Протестувальники на площі Республіки прийняли інформацію «до уваги», але більшість із них не повірили. Проте деякі активісти пішли разом із людьми, яких вони взяли із собою.

«Коли стемніло, о 18:30 чи о 18:40, на площі справді з’явилися БТРи з кулеметами. Спочатку зі сходу, потім із заходу. Вони почали стріляти по людях”, – сказав активіст.

Він особисто бачив сімох поранених кулями: «Один був поранений у руку, інший у голову. Двоє поранених вдалося вивести, решти немає. Дві дівчинки, зовсім молоді, і молодик уже не подавав ознак життя. Інший дорослий, тяжко поранений, був живий – я спробував його підняти, але не зміг…”

Абдуманапов підкреслив, що військові, які вранці спілкувалися з протестувальниками, зверталися до них казахською мовою, а ті, хто прибув увечері, – тільки російською.

«Солдати говорили лише російською, загрозливим тоном: «Звільніть площу, ми стрілятимемо». Ні слова по-казахськи, з чого ми зробили висновок, що це російські війська. Як нас і попередили вдень», – пояснив правозахисник.

Нагадаємо, що 2 січня Казахстан захлеснула хвиля протестів. Люди вийшли на вулиці, щоб висловити своє незадоволення зростанням цін на скраплений газ. Громадяни вимагали відставки президента та уряду, а також боротьби з корупцією. Влада оголосила надзвичайний стан і застосувала силу для розгону протестувальників, що призвело до жертв.