Сотні тисяч японців вимагають скасування Олімпійських ігор в Токіо

“Петиція про скасування Олімпійських ігор в Токіо, яка зібрала понад 351 000 підписів, була подана сьогодні губернатору міста, закликаючи владу «віддати пріоритет життя», – повідомляє AFP.

Онлайн-петиція під назвою «Скасуйте Олімпійські ігри в Токіо, щоб захистити своє життя» була запущена раніше в цьому місяці Кендзі Уцуномія, юристом і колишнім кандидатом на пост губернатора Токіо.

Він збирав підписи швидше, ніж будь-яка інша петиція на платформі Change.org в Японії, яка, за словами Уцуномія, «відображає громадську думку» з цього питання.

Опитування громадської думки незмінно показують, що більшість японців проти проведення Ігор в цьому році, вважаючи за краще або ще одну відстрочку, або скасування через пандемію коронавіруса.

«Я думаю, що на цей раз Олімпіада – це питання про те, ставимо ми на перше місце життя або церемонію і подію, що зветься Олімпійськими іграми», – сказав Уцуномія репортерам.

Він закликав губернатора Токіо Юрико Койке попросити Міжнародний олімпійський комітет (МОК) скасувати Ігри.

«МОК залишає за собою право вирішувати, скасовувати їх чи ні. Але Токіо, як місто-організатор, повинен закликати МОК скасувати Олімпіаду», – сказав він.

У четвер Медична асоціація попередила, що «неможливо» безпечно провести ігри під час пандемії, але організатори заявили, що боротьба з вірусами забезпечить безпеку спортсменів і японців.

Уцуномія сказав, що збір підписів триватиме «до тих пір, поки не буде оголошено про анулювання Ігор», і розвіяв побоювання з приводу вартості скасування масового заходу.

«Життя людей важливіше грошей», – сказав він.

В останні дні організатори провели серію успішних тестових заходів, в тому числі за участю міжнародних спортсменів, які, за їхніми словами, показують, що їх протоколи будуть працювати.

Але опозиція не виявляє жодних ознак ослаблення, і в останні дні кілька провідних зірок японського спорту висловили стурбованість, в тому числі чемпіонка з тенісу Наомі Осака і переможець Masters Хідекі Мацуяма.