Напередодні Різдва в результаті пожежі згоріло 120 будинків в чилійському місті Вальпараісо

За даними BBC, щонайменше 120 будинків були зруйновані в результаті стрімких лісових пожеж в чилійському місті Вальпараісо, що призвело до масової евакуації.

Пожежі охопили пагорби Рокантена і Сан-Роке і поширилися на два бідних житлових райони, куди кинуті всі пожежники міста. Мер Хорхе Шарп заявив, що на його думку, пожежі почалися «навмисно». Про жертви поки що не повідомлялося.

Сильні вітри і високі температури ще більше ускладнюють ситуацію. В якості запобіжного заходу було відключено електрику приблизно для 90000 споживачів в цьому районі. Дві школи були перетворені на притулки для постраждалих мешканців, які змушені покинути свої будинки в переддень Різдва.

Шарп відзначив, що в 100 км від столиці Сантьяго було оголошено надзвичайний стан і що, «очевидно», це були навмисні підпали. Відео, розміщене в соціальних мережах, показало машину, через яку почалася одна з пожеж. Прокуратура вивчає відзнятий матеріал, а також повідомлення жителів про те, що на постраждалих пагорбах спостерігалися машини в момент, коли спалахнуло полум’я.

Міністр сільського господарства Чилі Антоніо Уокер відвідав ці райони і визнав, що пожежники зазнають труднощів у боротьбі з вогнем. Близько 120 гектарів пасовищ вже знищено пожежами.

Президент Себастьян Піньєра сказав: «Ми глибоко шкодуємо про пожежу, яка торкнулася багато сімей на пагорбах Вальпараїсо в переддень Різдва».

Відзначимо, що Вальпараісо знаходиться в центральній частині Чилі і є одним з найбільших міст країни і великим портом Тихого океану. Це також популярний туристичний напрям в Південній Америці.