У 35 мільйонів чоловік в ЄС немає грошей на літню відпустку

“Більшість бідних сімей в Європейському Союзі не можуть дозволити собі літню відпустку. Про це свідчить дослідження Європейської конфедерації профспілок (ETUC)”, – повідомляє Associated Press.

Конфедерація налічує 45 мільйонів членів у 38 європейських країнах. Вона пояснила, що серед 35 мільйонів громадян ЄС, у яких немає грошей на відпочинок, багато низькооплачуваних працівників.

«Відпустка не повинна бути розкішшю для небагатьох. У той час, як багато працівників відсутні на роботі і насолоджуються відпусткою з друзями і сім’єю, мільйони не можуть цього зробити через низьку заробітну плату», – сказала заступник генерального секретаря Конфедерації Естер Лінч.

«Зростаюча нерівність у зарплатах і відпустках показує, що вигоди економічного зростання в Європі за останнє десятиліття розподілялися несправедливо», – додала вона.

Згідно з опитуванням, 28 відсотків людей, що живуть в Союзі з населенням близько 450 мільйонів чоловік, не мають достатньо грошей, щоб насолодитися тижневим відпусткою.

Найгірша ситуація в Греції, де 88,9 відсотка людей не можуть дозволити собі відпустку. За нею йдуть Румунія (86,8 відсотка), Хорватія (84,7 відсотка) і Словаччина (76,1 відсотка).

За даними ETUC, багато людей з “групи бідності” безробітні або пенсіонери, але є також мільйони низькооплачуваних робітників.

«Встановлена ​​законом мінімальна заробітна плата піддає робочих ризику бідності, як мінімум в 16 країнах ЄС, і, за даними Європейської комісії, 22 мільйони робочих мають дохід менше 60 відсотків від середньої заробітної плати», – повідомила профспілка.

Найбільший розрив у доступі до відпустки між людьми з доходом нижче 60 відсотків від середнього і тими, у кого дохід вище цього порогу, спостерігається в Хорватії, Греції, Болгарії, Чехії, Франції і Румунії.

ETUC працює з депутатами Європарламенту, щоб ввести «поріг пристойності» в законодавство ЄС, що гарантує, що встановлена ​​законом мінімальна заробітна плата ніколи не може бути нижче 60 відсотків від середньої заробітної плати загалом по Союзу і 50 відсотків середньої заробітної плати в будь-який окремо взятій країні ЄС.