Японські вчені бачать зв’язок між смертністю від COVID-19 та генетикою

Дослідники з Інституту з природничих наук Рікена в Японії вважають, що низька смертність від COVID-19 у Японії порівняно з європейськими країнами та США пов’язана з генетикою самих японців. Такі дані вони отримали під час недавнього дослідження, опублікованого в The Japan Times.

Рікен зазначає, що у людей є два типи адаптивних імунних систем, які відштовхують патогени на основі «спогадів» про минулі сезонні коронавірусні інфекції (група вірусів, в яку входять віруси, що викликають застуду, близькосхідний респіраторний синдром (MERS) та тяжкі гострі респіраторні захворювання. SARS) Природні антитіла в цьому випадку діють як перша лінія захисту від патогенів, а потім, коли вірус проникає в організм, спрацьовує інший захисний механізм – потужна імунна відповідь Т-клітин у лейкоцитах, що вбивають інфіковані клітини.

Ключом до запобігання серйозним випадкам COVID-19 є активовані Т-клітини, які потребують людського лейкоцитарного антигену (HLA). Цей складний набір генів допомагає Т-клітин виявляти інфіковані клітини і знищувати їх. Людське тіло містить десятки тисяч HLA, і кожна людина має кілька типів HLA, які успадковуються генетично.

Дослідники з Ricken вивчили молекулу HLA-A24, яка виявляється приблизно у 60% японців і лише у 10-20% людей у ​​Європі та США. Потім вони досліджували вірусний білок, що викликає COVID-19, і визначили антигенний компонент або епітоп QYI, націлений на HLA-A24, що запускає процес активації та проліферації Т-клітин. Загалом він сигналізує імунній системі, що є вірус, з яким потрібно боротися.

Японська команда також виявила, що аналогічний епітоп існує у сезонних коронавірусах. Дослідники кажуть, що це демонструє перехресний імунітет на молекулярному рівні проти звичайних коронавірусів та вірусу COVID-19.

У більшості японців є успадкований компонент імунної системи, який може ефективно вбивати різні коронавіруси, включаючи той, який викликає COVID-19.

Багато вчених припускають, що може мати місце Х-фактор, коли справа доходить до загадково низької інфекції COVID-19 та смертності в Японії та сусідніх Китаї, Південній Кореї та Тайвані. Як можливі причини часто згадуються суворе носіння масок, а також генетичні та імунологічні характеристики.

Дослідження Ріккена, якщо воно буде підтверджено, вкаже на останні. В інституті називають їхнє відкриття першим у світі.