Ізраїль бореться з величезною пожежею під Єрусалимом

“Ізраїльські пожежники борються з величезною пожежею на захід від Єрусалима, в результаті якої за останні три дні було спалено 2 000 га лісу”, – повідомляє BBC.

Пожежа, здавалося, була локалізована в неділю ввечері, але сильний вітер і низька вологість відновили її інтенсивність в понеділок.

Влада була вимушена евакуювати близько 2000 жителів довколишніх міст і сіл в якості запобіжного заходу. Міністр закордонних справ Ізраїлю також звернувся за допомогою до сусідніх країн.

За словами офіційних осіб, Греція і Кіпр відповіли пропозиціями про відправку літаків.

У вівторок пожежники з усіх сил намагалися загасити десятки гарячих точок, однак у другій половині дня вітер посилився, що ускладнило виконання завдання.

Хмара густого чорного диму, викликаного пожежами, повисла над Єрусалимом, і жителям порадили обмежити свою діяльність на відкритому повітрі через дуже високий рівень забруднення.

Ця лісова пожежа – одна з найбільших в історії Ізраїлю. На щастя, до цих пір ніхто не загинув.

У 2010 році 44 людини загинули в результаті пожежі на горі Кармель на півночі країни, в результаті якої згоріло 2500 гектарів.

Комісар пожежно-рятувальної служби Дедді Сімчі сказав, що причиною пожежі стали люди, але слідчі досі не знають, чи був це підпал або недбалість.

Його швидкому поширенню сприяє суха рослинність єрусалимських пагорбів після відносно сухої зими і жаркого літа.

«Кліматична криза зробить такі події частішими і потужними, а Ізраїль особливо чутливий до посухи і глобального потепління», – попередила міністр навколишнього середовища Тамар Зандберг під час відвідування командного центру пожежної охорони.