Дослідники кажанів шукають джерело COVID-19 в Камбоджі

Reuters повідомляє, що дослідники кажанів знаходяться в місії на півночі Камбоджі в пошуках походження COVID-19.

Вони збирають зразки, щоб спробувати зрозуміти виникнення пандемії коронавіруса, і вивчають області, де 10 років тому у тварин був виявлений дуже схожий вірус.

У 2010 році в провінції Стунг-Тренг, недалеко від Лаосу, були взяті дві проби у подковоносів, які зберігалися в Інституті Пастера в Пномпені.

Дослідження, проведене в минулому році, показало схожість між ними і коронавірусом, від якого загинуло понад 4,6 мільйона чоловік у всьому світі.

Протягом тижня дослідницька група з восьми чоловік з Інституту збере зразки кажанів і запише їх вид, стать, вік та інші деталі. Аналогічне дослідження проводиться і на Філіппінах.

Є надія, що результати цього дослідження допоможуть світу краще зрозуміти COVID-19.

Реципієнти вірусу, такі, як кажани, зазвичай не виявляють жодних симптомів, але зараження людей та інших тварин патогеном може мати руйнівні наслідки.

Смертельні віруси кажанів включають Ебола і інші небезпечні віруси, такі, як важкий гострий респіраторний синдром (SARS) та близькосхідний респіраторний синдром (MERS).

Однак дослідники вважають, що люди є причиною серйозних наслідків COVID-19 через їх втручання і руйнування природного місця існування цього виду.