В результаті пожежі в харківському будинку для літніх людей загинули 15 осіб

Пожежа виникла о 15:03 в м. Харьків в двоповерховому житловому будинку по вул. Нижня Гіівская, 150Б, який був переобладнаний під хоспіс.

Полум’я охопило площу в 100 квадратних метрів. Його гасили 50 рятувальників і 13 одиниць техніки. О 16:14 пожежу було локалізовано, а о 16:53 – повністю ліквідовано.

В результаті пожежі загинули 15 осіб, постраждали ще 11. П’ятеро поранених були госпіталізовані, і лікарі охарактеризували стан двох пацієнтів, як критичний. Всього в будинку перебувало 33 людини.

Президент Володимир Зеленський оперативно відреагував на подію. «Міністру внутрішніх справ – відкрити і взяти під особистий контроль відповідну кримінальну справу і в найкоротші терміни відповісти на питання, які причини трагедії і хто в ній винен», – написав він вчора.

Підпал є однією з версій загибелі 15 осіб у будинку для літніх людей в Харкові. Про це заявив генеральний прокурор України.

Київська прокуратура заявила, що розслідує причини вчорашньої трагедії. «Слідство відпрацьовує такі версії: умисний підпал, необережне поводження з електроприладами і коротке замикання»,- повідомили в прокуратурі.

У справі затримано трьох осіб. Серед затриманих – власник будинку і його дружина, яка за документами була орендарем. В ході розслідування було встановлено, що сім’я створила будинок престарілих «Золотий час». Середня щомісячна плата за перебування в хоспісі становила 10 000 гривень (близько 530 доларів). Чоловік, який працював в хоспісі помічником з адміністративних питань, був також арештований.

«Сім’я також утримувала центр реабілітації алкоголіків і наркоманів. Він знаходився в тій же будівлі, що і хоспіс», – повідомило інформаційне агентство РІА Новини.

Мерія Харькова повідомила, що у будівлі немає документів для введення в експлуатацію. “Наші бригади виявили, що його власники незаконно підключилися до мереж водопостачання, газу та електрики»,- сказав представник харківської адміністрації.