Ліві перемагають на виборах мера Рима, «П’ять зірок» – програють

“Громадяни Риму обрали новим мером кандидата лівих і колишнього міністра економіки Роберто Гуальтьєрі. Про це свідчать результати підрахунку двох третин бюлетенів”, – повідомляє AFP.

Гуальтьєрі отримав 60,08 відсотка голосів у другому турі, в той час, як його правий суперник Енріко Мікетті, який отримав 39,92 відсотка голосів, визнав поразку.

Таким чином, 55-річний Гуальтьєрі змінить Вірджинію Раджі з руху “П’ять зірок”. Раджі стала першою жінкою, обраною главою італійської столиці в 2016 році, але вибула з перегонів у першому турі поточних виборів.

Цей результат став новою поразкою для правої коаліції, в яку входять Ліга, Forza Italia і “Італійські брати”. Два тижні тому в першому турі місцевих виборів коаліція програла такі ключові міста, як Мілан, Неаполь і Болонья, в яких також виграли ліві.

Ліві також виграли і в Турині, де на попередніх виборах також переміг рух «П’ять зірок». У цьому місті Стефано Ло Руссо з лівоцентристської Демократичної партії набрав 59% проти 41% у Паоло Дамілано з правого сектора.

Однак все це відбувається на тлі рекордно низької явки виборців. Явка в Римі склала 41 відсоток.

Криза зі збором сміття була головною темою передвиборної кампанії Вічного міста. «Перш за все ми будемо працювати над тим, щоб наше місто знову став чистим, ми виконаємо зобов’язання, взяті на себе під час виборчої кампанії», – пообіцяв Гуальтьєрі перед тим, як оголосити про свою перемогу.