Льодовиків Землі виявилося менше, ніж вважалося раніше

Досягнення у галузі супутникових технологій показали, що льодовики світу містять значно менше льоду, ніж вважалося раніше. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature Geoscience.

Згідно з новою оцінкою, глобальне підвищення рівня моря збільшиться на 7,62 сантиметри, якщо всі льодовики розтануть.

Тим не менш, це викликає занепокоєння у деяких громад, які покладаються на сезонне танення льодовиків для харчування річок та зрошення сільськогосподарських культур. Якщо льодовики містять менше льоду, вода стікатиме раніше, ніж очікувалося.

У той час, як частина льоду тане природним чином протягом усього року, підвищення температури через зміну клімату прискорює танення льодовиків. У період з 2000 до 2019 року вони втратили близько 5,4 трлн. тонн льоду.

Країни вже борються із проблемою зникнення льодовиків. Перу інвестує у системи опріснення, щоб компенсувати скорочення кількості прісної води.

“У нас було досить неправильне уявлення про те, скільки льоду насправді міститься в льодовиках”, – сказав автор дослідження Ромен Мілан, гляціолог з Університету Гренобльських Альп.

У дослідженні оцінюється швидкість руху льодовиків, що дозволяє вченим більш точно вимірювати їх обсяг, оскільки рухи льодовиків показують де лід товстий, а де тонкий.

Завдяки супутникам високого дозволу, розробленим в останні роки, став можливим перший аналіз того, як рухається 98% світових льодовиків, від невеликих льодовиків в Андах до масивних льодовиків на Шпіцбергені та Патагонії.

За словами Мілана, дослідження не включає Гренландію та Антарктиду, які у довгостроковій перспективі стануть основними факторами підвищення рівня моря.

Він зазначив, що якщо вся Антарктида розтане, рівень моря може піднятися більш ніж на 50 метрів, що набагато більше, ніж на 25 сантиметрів від льодовиків.

У ході дослідження було проаналізовано понад 800 000 пар зображень льодовиків та виявлено, що багато з них менші, ніж передбачалося раніше.

Вчені тепер підрахували, що льодовикового льоду стало на 20% менше, і він може розтанути в океані та підняти рівень моря. Нині льодовики відповідають за щорічне підвищення рівня моря на 1 міліметр, що становить 30% щорічного підвищення.