75 жителів і туристів евакуюють з італійської долини через танення льодовика

Reuters повідомляє, що “льодовик, який тане, розміром з собор може обвалитися через спекотну погоду, що вимагає евакуації жителів частини італійської альпійської долини”.

Експерти на вертольотах дізналися, що льодовик Планпінцо на висоті близько 2800 метрів в долині Феррет в масиві Монблан небезпечно ковзає.

Хвиля тепла створила шар води під льодовиком, який складається з приблизно 500 кубічних метрів льоду, що робить його більш схильним до руйнування.

Близько 75 жителів і туристів в будинках або готелях в частині долини, що знаходиться під загрозою зникнення, були евакуйовані, і поліція оточила район, щоб інші люди не могли туди потрапити.

Частина долини, що знаходиться під загрозою зникнення,  розділена на «червону зону», яка може отримати прямий удар, і «жовту зону», яка може постраждати від ударних хвиль, викликаних зсувом повітря і іншими побічними ефектами.

Місцеві жителі кажуть, що багато туристів в тих частинах долини, яким не загрожує небезпека, теж вирішили поїхати.

«Сезон пройшов добре, незважаючи на пандемію COVID», – сказав Якопо Нітрі, якому належить невеликий готель в цьому районі. «Мені довелося відправити 25 клієнтів і скасувати деякі бронювання. Якщо ситуація не буде вирішена в найближчі кілька днів, це буде катастрофа ».

Аналогічна евакуація відбулася у вересні минулого року, коли на тому ж льодовику з’явилися ознаки нестабільності, які тривали кілька днів.