Світ стоїть на порозі «апокаліпсису антибіотиків»

Стійкість до протимікробних препаратів або антибіотиків може стати «кінцем сучасної медицини» і привести до «апокаліпсису антибіотиків», як повідомляє колишній головний лікар Англії, повідомляє DPA.

Напередодні Європейського конгресу з клінічної мікробіології та інфекційних захворювань спікер Саллі Девіс попередила про незначний прогрес в стримуванні стійкості бактерій до антибіотиків – зростаючої небезпеки, про яку в останні роки широко повідомлялося.

Спікер, нині спеціальний посланник Великобританії з питань стійкості до протимікробних препаратів, підкреслила, що ринок антибіотиків «зламаний».

«У порівнянні з 8 мільярдами доларів прибутку від ліків від раку, 100 мільйонів доларів збитків від протимікробних препаратів означають, що наші медичні кабінети стають все більш порожніми – через банкрутства, а не через відсутність наукових можливостей», – сказала вона.

Уряди повинні «діяти зараз», – наполягала Девіс, додавши: «Для багатьох вже занадто пізно – вони мертві».

Минулого місяця G-7 заявила, що буде більше витрачати на дослідження антибіотиків, а її члени в Великобританії і США раніше оголосили про субсидії фармацевтичним компаніям на розробку нових ліків.

Центри США по контролю і профілактиці захворювань заявляють, що «інфекції, викликані стійкими до антибіотиків мікробами, легко, а іноді і неможливо вилікувати».

У той час як бактерії можуть з часом природним чином розвинути стійкість до антибіотиків, проблема «посилюється», згідно з Всесвітньої організації охорони здоров’я, «зловживанням антибіотиками людьми і тваринами».

У дослідженні, опублікованому минулого тижня Вашингтонським університетом, стверджується, що в Індії «зловживали» антибіотиками під час недавнього смертоносного спалаху коронавіруса.

«Антибіотики ефективні тільки проти бактеріальних інфекцій, але не проти вірусних інфекцій, таких як Covid-19», – сказали дослідники, попередивши, що «надмірне вживання збільшує ризик лікарсько-стійких інфекцій».