Пентагон пообіцяв допомогти Афганістану відремонтувати вертольоти Мі-17

Сполучені Штати планують передати Афганістану 37 вертольотів Blackhawk, а також допомогти в ремонті вертольотів Мі-17, щоб посилити здатність Кабула боротися з талібами. Про це повідомив у понеділок на брифінгу офіційний представник Пентагону Джон Кірбі, якого цитує AP.

«Ми погодилися допомогти відремонтувати значну частину вертольотів Мі-17», – сказав він, коли його запитали, як афганські військові будуть боротися з талібами без підтримки американської авіації. «Ми також дамо їм 37 вертольотів Blackhawk. Це більше, ніж вони мають зараз. Ну, ми подвоїмо більше, ніж їх вертолітний парк», – сказав Кірбі.

Він не уточнив, чи буде потрібно від Росії будь-яка участь в обслуговуванні та ремонті вертольотів Мі-17.

14 квітня президент США Джо Байден оголосив про своє рішення припинити операцію в Афганістані, що стала найтривалішою закордонної військовою кампанією в історії Америки. До 6 липня США вивели 90 відсотків своїх військ. На цьому тлі ситуація з безпекою в Афганістані погіршується в зв’язку з тим, що таліби нарощують темпи свого наступу по ряду напрямків.

Вертольоти Мі-17 були закуплені в США для Афганістану у Росії на початку 2010 року. Всього Кабул отримав більше 60 машин. Через введення США санкцій відносно ряду російських компаній в оборонно-промисловому комплексі після 2014 року їх послуги, які спочатку повинні були надавати росіяни, виявилися скрутними.