Ізраїльський препарат виліковує 93% пацієнтів з важкою формою COVID-19 за лічені дні

“Близько 93% пацієнтів з важким коронавірусом, яких лікували новим ізраїльським препаратом, одужують протягом декількох днів”, – повідомляє Jerusalem Post.

Препарат EX-CD24 знаходиться на другій фазі дослідження і використовується в декількох грецьких лікарнях.

Він був розроблений командою медичного центру Сураські в Тель-Авіві.

Результати етапу II підтвердили початкові результати етапу I, проведеного в Ізраїлі минулої зими: 29 з 30 пацієнтів з помірним або важким коронавірусів видужували протягом декількох днів. На сьогоднішній день ні у одного пацієнта в жодній з груп не було зареєстровано значних побічних ефектів.

Випробування проводиться в Афінах, тому що в Ізраїлі не вистачає відповідних пацієнтів.

Професор Надир Арбер і його команда розробили препарат на основі молекули, яку професор вивчав протягом 25 років, під назвою CD24, яка природним чином присутня в організмі.

За його словами, 19 з 20 пацієнтів з COVID-19 не потребували будь-якої терапії, а після періоду від 5 до 12 днів тільки у 5% пацієнтів почалося погіршення.

Основна причина клінічного погіршення стану пацієнтів – це сверхактівація імунної системи, т. з. цитокіновий шторм. У разі пацієнтів з коронавірусом система починає атакувати здорові клітини легенів.

Саме на цю проблему і направлені нові ліки.

CD24 – це невеликий білок в клітинній мембрані, який виконує ряд функцій, в тому числі регулює механізм, відповідальний за цитокіновий шторм.

Професор Арбер зазначає, що EX-CD24 не впливає на імунну систему в цілому, а зосереджується лише на цьому конкретному механізмі, допомагаючи відновити йому належний баланс.

Тепер команда готова до завершального етапу дослідження. Всього в дослідженні візьмуть участь 155 пацієнтів. 2/3 з них отримають препарат, а третина – змодельоване втручання.