Путін знизив ціни на газ на світовому ринку, як за помахом чарівної палички

Авторитетна британська газета Financial Times звернула увагу на те, що ціни на газ на світовому ринку почали значно падати вчора після того, як президент Росії Володимир Путін заявив про свою готовність сприяти стабілізації зростаючих світових цін на енергоносії.

Як зазначає видання, після цих заяв ціни на газ, які вчора виросли в десять разів у порівнянні з початком року, різко впали.

Після закінчення торгів на біржі ICE ціна на газ впала нижче 1250 доларів за 1000 кубометрів, що в 1,5 рази нижче історичного рекорду в 1920 доларів за 1000 кубометрів, досягнутого вчора близько полудня.

Видання цитує представника консалтингової компанії ICIS Тома Марсека-Мансера, який назвав минулу середу «найбільш нестабільним і непередбачуваним днем», який бачили багато гравців ринку.

Financial Times називає Великобританію однієї з країн, які найбільше постраждали від зростання цін на газ. Видання звертає увагу на те, що в безвітряну погоду, коли частка поновлюваних джерел енергії в енергобалансі країни скорочується, на газ може припадати більше 50% електроенергії, виробленої в королівстві.

The Telegraph, яка також повідомила про різке падіння цін на газ після повідомлень Путіна, зазначила, що вони все ще в сім разів вище звичайних цін в Сполученому Королівстві. Це, на думку видання, обертається величезними рахунками для галузі і ставить споживачів в країні на межу розорення.

Вчора президент Володимир Путін провів нараду з питань енергетики. Там він підтримав ініціативу щодо збільшення поставок газу на ринок на тлі зростання цін на енергоносії в Європі. Однак, за словами глави держави, це має відбуватися не через спотовий ринок ЄС, а через Фондову біржу Санкт-Петербурга.

Путін наголосив на необхідності швидкого зниження ринкового попиту, не на шкоду собі. Він погодився з тим, що ідею торгівлі газом слід обговорити ще раз.

«Давайте зробимо, давайте обговоримо. Якщо це знизить приливний попит, то ми зможемо піти назустріч. Але, звичайно, не на шкоду собі», – підкреслив глава держави.