Ізраїль зажадав від світу «твердої позиції» щодо Ірану

Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннетт у неділю закликав світові держави зайняти тверду позицію щодо Ірану на переговорах, спрямованих на відновлення міжнародної ядерної угоди. Про це повідомляє Associated Press.

Ізраїль із занепокоєнням спостерігав за зустрічею світових держав із Іраном у Відні, сподіваючись відновити порушену угоду 2015 року. Минулого тижня, поновлюючи переговори, Іран запропонував переглянути все, що обговорювалося у попередніх раундах дипломатичних зустрічей. Прогрес Ірану в його ядерній програмі ще більше підвищив ставки.

Початкова угода, досягнута за тодішнього президента США Барака Обами, надала Ірану таке необхідне звільнення від жорстких економічних санкцій в обмін на обмеження його ядерної діяльності. Але президент Дональд Трамп за рішучої підтримки Ізраїлю відмовився від угоди у 2018 році, що призвело до її скасування.

Переговори у Відні відновилися минулого тижня після більш ніж п’ятимісячної перерви і стали першими, у яких взяв новий жорсткий уряд Ірану.

«Я закликаю будь-яку країну, яка веде переговори з Іраном у Відні, зайняти тверду позицію та дати зрозуміти, що Іран не може одночасно збагачувати уран та вести переговори. Іран має почати розплачуватись за свої порушення», – заявив Нафталі Беннет.

Після провалу операції Іран активізував свою ядерну діяльність. В даний час країна збагачує уран чистотою до 60% – невеликий крок у порівнянні з рівнем збагачення урану для ядерної зброї 90%.