Рохані попередив, що демократія в Ірані знаходиться під загрозою

Президент Ірану попередив, що “демократія та національний суверенітет” країни знаходяться під загрозою після того, як за тиждень до виборів орган, в якому домінує ультраконсервація, дискваліфікував тисячі кандидатів, повідомляє AFP.

Помірні консерватори президента Хасана Рохані і їх реформістські союзники вступили в суперечку з Радою вартових. Рада, яка контролює вибори в країні, оголосила, що дискваліфікувала 9 500 потенційних кандидатів, або майже 2/3 з 14 500 кандидатів, в тому числі 92 депутатів.

Рохані, альянс якого боїться втратити більшість голосів на виборах 21 лютого, заявив, що «найбільша загроза демократії та національному суверенітету – це день, коли вибори стануть формальністю». Він виступив з попередженням під час зустрічі з губернаторами провінцій.

«Нехай Аллах ніколи не перенесе цей день», – додав він.

«Давайте заспокоїмо людей і скажемо їм, що наша система не є однопартійною. Вони повинні, принаймні, допускати суперництво та участь», – підкреслив президент, маючи на увазі ультраконсерваторів, які блокують кандидатури.

Він закликав іранців брати участь у виборах, «хоча на виборах є недоліки».

«Іноді я, можливо, не хочу голосувати з-за якоїсь причини, але в інших випадках у мене може не вистачити впевненості, щоб піти до урни для голосування, це дуже небезпечно», – сказав Хасан Рохані.

Дискваліфіковані кандидати мають право подати апеляцію перед виборами.