Президент Ірану: без скасування санкцій США конфлікту з США не буде кінця

Без скасування санкцій США відносно Ірану не вдасться покласти край конфлікту з Вашингтоном, в тому числі у військовій сфері, – заявив президент Ірану Хасан Роухані під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном. «Наші збройні сили будуть продовжувати послідовно реагувати на будь-яку агресію з боку США, як це було нещодавно в разі стрільби по американському безпілотнику», – додав він.

У той же час Хасан Роухані запевнив, що «Іран не зацікавлений в ескалації напруженості в регіоні і не хоче війни, в тому числі і з США». За його словами, США несуть відповідальність за напруженість в регіоні.

Раніше у вівторок в телевізійному виступі президент Ірану відзначив, що нові санкції США проти Тегерана були «обурливими і ідіотськими». Він додав, що рішення нав’язати їх означає «певний провал» Білого дому, на який, на його думку, впливає «розумова затримка».

Введені в понеділок президентом США Дональдом Трампом обмеження відносятся до самого високопоставленого духовно-політичного лідера Ірану аятолу Алі Хаменеї, його однодумців і восьми командирів Корпусу вартових ісламської революції в Ірані. Передбачалося, що це буде реакція на «серію агресивних дій іранського режиму в останні тижні, включаючи знищення американського безпілотника» від 20 червня.

Напад на два нафтові танкери в затоці Омана, який відбувся тижнем раніше, також сприяв посиленню напруженості між Вашингтоном і Тегераном. США звинувачують Іран в обох інцидентах. Іран категорично відкидає звинувачення в нападі на танкери, а у випадку з безпілотником стверджує, що він був збитий, тому що вторгся в іранський повітряний простір. США стверджують, що стрілянина проходила в міжнародному повітряному просторі.