Іран звинуватив Байдена та Трампа у підриві репутації США

“Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї звинуватив Джо Байдена та Дональда Трампа у підриві репутації США”, – повідомили Reuters та іранське інформаційне агентство IRNA.

«У ці дні Сполучені Штати постраждали так, як вони ніколи не очікували. Два американські президенти – нинішній і колишній – об’єдналися, щоб заплямувати імідж Сполучених Штатів», – розкритикував Хаменеї.

Сьогодні Іран та США відновили непрямі переговори у Відні щодо відновлення ядерної угоди 2015 року.

Мета переговорів полягає в тому, щоб Сполучені Штати повернулися до ядерної угоди між Іраном та міжнародними посередниками у 2015 році, а Тегеран – до своїх зобов’язань. Трамп вивів США з угоди, заявивши, що Іран порушує його умови.

З квітня США та Іран провели у Відні вісім раундів непрямих переговорів, спрямованих на відновлення дії пакту про відміну санкцій проти Тегерана при дотриманні іранською стороною обмежень щодо своєї ядерної програми.

У той час, як Держдеп США стверджує, що переговори вступають до «заключної частини», іранські офіційні особи заявили, що деякі їхні вимоги щодо скасування санкцій не були враховані під час переговорів у Відні.

Обидві країни заявляють, що чекають на остаточне політичне рішення іншої сторони про відновлення ядерної угоди.

Високопосадовець служби безпеки Ірану Алі Шамхані попередив сьогодні в Твіттері, що «дорога до переговорів не буде гладкою», якщо нинішня адміністрація США продовжить кампанію максимального тиску, розпочату проти Ірану при Трампі.