Франція зупиняє виробництво пластикової тари для їжі і знищення текстилю

Французький парламент прийняв закон, який заборонить рітейлерам знищувати непроданий фірмовий одяг і використовувати одноразову пластикову упаковку до 2040 року, повідомляє BGNES.

Законопроект, прийнятий Сенатом минулого тижня після схвалення нижньою палатою французького парламенту, забороняє ресторанам швидкого харчування використовувати пластикові контейнери для їжі, якщо вона не на виніс, після 2023 року.

Вся одноразова пластикова тара буде повністю заборонена через 17 років.

Законопроект вимагає створення «індексу ремонтопридатності» для електронних товарів, який дозволить потенційним клієнтам дізнатися перед покупкою, наскільки легко буде відремонтувати пристрій і як отримати запасні частини.

Партія президента Франції Еммануїла Макрона, яка намагається посилити зелену політику, представила закон, як гігантський стрибок вперед в боротьбі проти економічної моделі «виробляй, споживай, викидай».

Також закон передбачає і інші важливі моменти:

  • З 2022 року супермаркетам і інтернет-магазинам забороняється знищувати непродані товари, включаючи одяг і засоби для чищення;
  • Продавцям і ресторанам не можна знищувати непродану їжу. Замість цього вони повинні жертвувати її;
  • З 2023 року супермаркети повинні продавати більше продуктів без упаковки;
  • Впроваджується принцип «платить той, хто забруднює» в будівельному секторі, спрямовані на скорочення числа будівельників, незаконно викидаючих будівельне сміття.