Шотландія хоче нового референдуму про незалежність

“Прем’єр-міністр Шотландії Ніколас Стерджен попросить уряд Великобританії провести новий референдум про незалежність. Про це вона оголосила сьогодні членам Шотландської національної партії, під час заключної промови на прес-конференції”, – повідомляє ITV.

Очікується, що лідер висловить надію на «співпрацю, а не конфронтацію» з Лондоном.

Стерджен закликала до нового референдуму до кінця 2023 року, коли закінчиться пандемія коронавіруса, хоча уряд Великобританії продовжує виступати проти нового голосування.

Відповідаючи на питання в березні, прем’єр-міністр Борис Джонсон сказав: «Коли ви просите людей проголосувати з надзвичайно спірного питання, що викликає розбіжності, і говорите їм, що це станеться тільки раз в покоління, я думаю, ви повинні дотримуватися цього».

Згідно з результатами недавнього опитування громадської думки, голоси з приводу незалежності країни, як і раніше, розділилися.

Шотландці висловилися 51% “за” і 49% “проти” незалежності (ті, хто відповіли “не знаю”, і ті, хто не голосуватиме, не враховувалися в підрахунку голосів). Це перша відповідь «так» з кінця квітня.

Попередній референдум Шотландії про незалежність проводився в 2014 році, коли 55 відсотків тих, хто проголосував проголосували проти відділення від Великобританії.