Іран запустить супутник на цьому тижні

Іран запустить супутник до кінця цього тижня, заявив міністр уряду в понеділок в рамках програми розширення, яка, за словами США, є прикриттям для розробки балістичних ракет, повідомляє Reuters.

«Ми не боїмося невдачі і не втратимо надію. З вашими молитвами і вірою в Бога супутник Zafar до кінця цього тижня … відправиться на орбіту в 530 км від Землі », – сказав міністр інформації та комунікаційні технології Ірану Мухаммед Джавад Азарі-Джаромі в Twitter.

У минулому році у Ірану було як мінімум два невдалих запуску супутників.

Сполучені Штати побоюються, що балістичні технології, використовувані для орбітальних супутників, також можуть бути використані для запуску ядерних боєголовок. Тегеран заперечує, що супутникова діяльність є прикриттям для розробки ракет, і пояснює, що він ніколи не прагнув до створення ядерної зброї.

Адміністрація Дональда Трампа ввела санкції проти Ірану після виходу Вашингтона в 2018 році з міжнародної угоди, спрямованої на обмеження ядерної програми Ірану. Трамп каже, що ядерна угода є недостатньою і не включає обмежень на ракетну програму Тегерана.

Іран запустив свій перший супутник Omid (Hope) в 2009 році, а супутник Rasad (Observation) був запущений на орбіту в червні 2011 року. У 2012 році Тегеран заявив, що він успішно вивів на орбіту свій третій супутник національного виробництва Navid.