Франція відправить до США нову статую Свободи

“Франція відправить нову Статую Свободи до США 7 червня”, – повідомляє AFP з посиланням на Journal de Dimanche.

Пам’ятник прибуде до Нью-Йорку 4 липня, в День незалежності США, і буде символізувати історичні зв’язки між двома країнами.

Однак нова статуя буде значно меншою за оригінал – всього 2,83 метра.

Виявляється, статуя Свободи, яку сьогодні можна побачити біля узбережжя Нью-Йорка, є подарунком Франції з нагоди першого століття незалежності Сполучених Штатів.

Посол Франції в Вашингтоні Філіп Етьєн пояснив, що ідея полягає в тому, щоб встановити новий зв’язок з цією франко-американської історією. За його словами, пам’ятник – подвійний символ свободи.

Проект був задуманий в липні 2019 року і повинен був показати Сполученим Штатам, що «Франція залишається вірною духу дружби» між двома країнами, що зародився в їх спільній історії. Париж підтримував американські колонії в їхній боротьбі за незалежність проти Англії у вісімнадцятому столітті.

Однак ідея була відкладена через пандемію.

Очікується, що статуя буде встановлена ​​в саду резиденції французького посла у Вашингтоні, округ Колумбія, де вона буде залишатися протягом десяти років.

Жест Парижа відбувається в той час, коли у відносинах між США і ЄС помітні вже перші позитивні результати приходу до влади президента США Джо Байдена.