Крадіжка релікварію королеви Франції

Судовий фінал спіткав нахабну крадіжку золотого релікварію королеви Франції Анни Бретон в музеї в Нанті. 32-річний французький студент, якого французькі ЗМІ назвали «новим Арсеном Люпеном», намагався переконати суддів, що золотий релікварій, в якому знаходиться серце Анни Бретон, справив на нього таке велике враження, що він діяв як зачарований. Він стверджував, що вкрав цей експонат виставки з любові до мистецтва, навіть не замислюючись про наслідки свого вчинку.
Однак ця версія не була підтверджена подільниками «нового Арсена Люпена». Вони розповіли, що більше місяця детально готували план, щоб заплутати охоронців музею в Нанті і вкрасти релікварій. Як вони свідчили, на практиці нічне злодійство виявилося легше, ніж вони очікували. Двері музею відкрилися за допомогою викрутки, і охоронець просто спав. Коли після крадіжки спрацювала сигналізація, охоронець, нарешті, прокинувся. Однак він не викликав поліцію, тому що не помітив, що релікварій був вкрадений. Він був переконаний, що система сигналізації працює зі збоями і включається без причини.
Всі чотири злодія були засуджені до п’яти років в’язниці.
Релікварій був знайдений разом з вкраденими з музею золотими монетами і позолоченою статуєю. Здобич була зарита злочинцями в землі в очікуванні пошуку покупця.