Індія і Пакистан на межі війни. Трамп закликає до зниження напруженості.

Президент США Дональд Трамп закликав індійських і пакистанських лідерів знизити взаємну напруженість навколо Кашміру. Він також закликав збільшити торгівлю з США.

«Я говорив з моїми двома хорошими друзями, прем’єр-міністром Індії Нарендра Моді і прем’єр-міністром Пакистану Імраном Ханом, про торгівлю, стратегічне партнерство та, найголовніше, про те, що б Індія і Пакистан працювали над зниженням напруженості в Кашмірі. Складна ситуація, але хороші розмови! »- написав Трамп в Twitter.

5 серпня Індія анулювала 370 статтю Конституції, забезпечивши особливий статус Джамму і Кашміру, який офіційно об’єднав індійську частину Кашміру з іншою частиною країни і скасував далекосяжні повноваження влади регіону.

У відповідь Пакистан, який, як і Індія, претендує на весь Кашмір, погіршив дипломатичні відносини з Індією, відкликав свого посла з Делі, прийняв рішення про висилку з Ісламабаду індійського посла, призупинив також двосторонні торговельні та залізничні сполучення.

Суперечка про Кашмірі між Делі і Ісламабадом триває з 1947 року, коли Британська Індія була розділена на дві окремі держави: Пакистан для мусульман і Індія для індусів; з тих пір було три війни між країнами, в тому числі дві через Кашмір