Індійська армія забороняє своїм офіцерам користуватися соціальними мережами

Офіцери індійської армії повинні відмовитися від соціальних мереж з міркувань безпеки. Армія хоче ускладнити збір інформації про офіцерів для іноземних спецслужб. Однак деякі офіцери вважають, що заборона є формою цензури.
Індійські офіцери, в першу чергу, повинні покинути дискусійну групу в популярному інтернет-комунікаторі WhatsApp. Вони можуть належати тільки до груп, членами яких є інші військові, які легко перевіряються. У «офіцерських» групах вони можуть писати тільки про загальні питання, не пов’язаних з обороною.
Армія побоюється, що офіцери можуть вступати в контакт з іноземними службами, які таким чином отримують інформацію про підрозділи і ключових командирів. У червні цього року Індійські спецслужби і поліція штату Уттар-Прадеш виявили так звані боти (програми, які виконують автоматизовані завдання), які повинні були збирати інформацію. Були також представлені докази спроби злому інтернет-акаунтів близько ста високопоставлених чиновників і високопоставлених військових.
У січні цього року контррозвідка виявила, що один із солдатів механізованих військ передавав секретну інформацію через чат Facebook. Якась «Аніка Чопра», з якою він розмовляв місяцями, виявилася пакистанським розвідником. У лютому 2017 капітан ВПС при аналогічних обставинах передавав секретну інформацію в соціальних мережах.
«Це превентивні заходи,які приймає військове керівництво в регулярній армії»,- розповідає The Indian Express анонімне джерело про правила, які вступили в силу в червні цього року.
Деякі військові виявляють невдоволення з приводу нововведень. У штабі вважають, що невдоволення підігрівається ветеранами армії. «Відставні офіцери завжди самі відкриті в таких групах»,- підкреслює анонімне джерело.
В останні роки кілька солдатів, дислокованих на кордоні з Пакистаном, розповідали в соціальних мережах про умови, в яких вони служать, скаржачись на брак обладнання.
«Ми отримали рекомендацію, щоб наші солдати уникали соціальних мереж. Але ми не можемо заборонити солдатам користуватися смартфонами. Чи можемо ми заборонити їм спілкування з домом або його родиною?»,- повідомив агентству IANS в вересні 2018 року глава армії генерал Бипин Рават.
«Соціальні мережі присутні в нашому житті і нікуди не зникнуть. Солдати все одно будуть використовувати їх. Наші опоненти використовують їх як психологічну зброю. Нам потрібно використовувати їх для наших цілей », – підкреслив генерал, який визнає, що особисто він не користується соцмережами.
Нові обмеження також поширюються на сім’ї та близьке оточення військовослужбовців. Вони не повинні писати про деталях роботи і місцезнаходження своїх родичів, які служать в армії.