Індія провела випробування балістичної ракети, дальність польоту якої 5000 км

Індія випробувала балістичну ракету, здатну нести ядерну боєголовку на відстані до 5000 кілометрів. Про це заявило Міноборони країни, оскільки ЗМІ назвали випробування «невблаганним сигналом» Китаю, оскільки дві країни все ще перебувають у прикордонному конфлікті.

Ракета “Агні-5”, запущена вчора пізно ввечері з острова Абдул Калам на східному узбережжі Індії, приземлилася в Бенгальській затоці.

“Успішне випробування … відповідає заявленій Індією політиці надійного мінімального стримування, яка підкріплює зобов’язання незастосування ядерної зброї”, – йдеться у заяві міністерства оборони.

Ракета заввишки 17 метрів раніше випробовувалась кілька разів, але не вночі, і місцеві ЗМІ зазначили, що час запуску був призначений для того, щоб надіслати сигнал до Пекіна.

Напруженість у відносинах з Китаєм зросла після того, як 20 індійських солдатів було вбито у сутичках на їхньому спірному кордоні в Гімалаях у червні 2020 року.

З того часу сусіди, які мають ядерну зброю, зміцнили кордон десятками тисяч додаткових військовослужбовців.

В останні роки Індія поглибила оборонну співпрацю із західними країнами, у тому числі в рамках альянсу четвірки із США, Японією та Австралією.

Нью-Делі також є великим покупцем російської військової техніки, замовляючи систему протиракетної оборони С-400, незважаючи на загрозу санкцій США через операцію на суму 5,4 мільярда доларів.

Згідно з Times of India, Нью-Делі працює над тим, щоб «Агні-5» міг нести відразу кілька ядерних боєголовок, щоб вони могли розділятися та вражати різні цілі.