14 загиблих після обвалення льодовика в Індії, 170 розшукуються

За повідомленням AFP, щонайменше 14 людей загинули і ще 170 зникли безвісти в результаті обвалення частини гімалайського льодовика на півночі Індії. Уламки льодовика впали в річку і викликали різкий підйом рівня води. Інцидент стався вчора в індійському штаті Утарханд.

Вчора були врятовані 12 осіб, заблокованих в тунелі зсувом, викликаним льодовиком. Від 25 до 30 людей опинилися в пастці в іншому тунелі, і рятувальники намагаються дістатися до них. Сотні воєнізованих формувань були мобілізовані в штаті і доставлені на вертольотах і літаках.

В результаті часткового обвалення льодовика річка Дауліганга вийшла з берегів і спустошила долину, знищивши все на своєму шляху: затопила гідровузол, змила дороги і мости. Річка Дауліганга в одному місці зустрічається з річкою Алакнанда, яка є одним з двох основних притоків Гангу.

Повідомляється, що десятки робочих на двох електростанціях, розташованих на стіні греблі Рішіганга, пропали безвісти, як і жителі цього району, які, ймовірно, були понесені набігли водами Дауліганга, коли пасли худобу.

Влада спустили дві греблі, щоб запобігти різкому підвищенню рівня самого Гангу в містах Рішікеш і Харідвар. Жителям обох міст заборонили наближатися до берегів річки. Вчора були евакуйовані жителі сіл, розташованих біля річки Дауліганга.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш висловив готовність організації допомогти Індії впоратися з наслідками катастрофи.

У штаті Утарханд в Національному парку Нанда Деві 14 льодовиків. Вони є предметом досліджень через зміну клімату і збезлісення, які збільшують ризик руйнування крижаних брил. Танення чверті гімалайського льоду, що спостерігається за останні чотири десятиліття, пов’язане з підвищенням температури.